woensdag 25 oktober 2017

Freiburg op 25 oktober 2017.

Deze morgen was het nog fris, maar naarmate de dag vorderde, werd het warmer. 
In Freiburg was ik geweest rond 1963, dus veel herinnering had ik er niet meer aan. 
Hubert had bij reisroute.be terug een stadswandeling gevonden. Voordien had hij ook een parking gezocht en gevonden die dicht bij de start van de wandeling was.  2€ per uur, is nog altijd goedkoper dan in centrum Oostende ! 
Freiburg is de belangrijkste stad van het Zwarte Woud. Je vindt er een belangrijk winkelcentrum maar dat is niet het enige. De Münsterkerk is een waar monument en het Augustinermuseum zou je ook niet mogen missen ( hebben wij wel gedaan-gemist).
Niettegenstaande het volledige historische hart van Freiburg werd verwoest op het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft het zijn charme van weleer niet verloren. Zo liggen nog steeds de kleine open beken  (Bächle- waterstroompjes) in het centrum en alle historische gebouwen werden terug opgetrokken. Voor onoplettende wandelaars ( ik dus niet- vandaag) is dat wel even oppassen om niet in de beken terecht te komen, maar meteen ook een unicum. 
De “ Bächle” lopen door de hele binnenstad en zijn niet uit Freiburg weg te denken. Vroeger deden ze o.a. dienst als bluswaterkanalen. Tegenwoordig zijn de Bächle ‘s zomers een verfrissende afkoeling voor jong en oud- maar de legende zegt : let wel op : wie’erin stapt’ trouwt met iemand uit Freiburg ! 
Vandaag stonden ze allemaal droog en ik ben er niet in gestapt !
Vandaag is Freiburg een handelsplaats en dat was het vroeger ook. Je merkt dat aan het Kaufhaus op de Münsterplatz en aan de huidige warenhuizen in de Kaize Joseph Strasse. We wandelen langs stadspoorten, stadhuizen, marktpleinen, door winkelstraten en ....langs de beken. Een dag vol cultuur en ontspanning
Honger of dorst kun je er niet hebben. Elke dag is er in de voormiddag, markt. Daar verkopen ze (o.a.) Lange Rote. Ttz lange bakworst in stokbrood met gestoofde uien, waar je zelf naar believen mosterd en/ of mosterd kon op doen! Rond de  Münster zijn er volop terrassen.  
Het was weeral een dag met grote D. 

2 opmerkingen: