woensdag 25 mei 2016

Mijn nabije toekomst.

Met dank aan Nancy en Harry, omdat ik hun tekst mocht overnemen.
Zo weten jullie waar mijn volgende reis naar toe gaat.
21.03.2016 van Nancy en Harry.
Iedereen vraagt zich waarschijnlijk af, waar zitten die nu, Singapore, waar ligt dat en wat is het. Op een landkaart of wereldbol moeilijk te vinden, op Google kom je er gelukkig zo op terecht, maar toch niet vanzelfsprekend, de geschiedenis en de cultuur.
dus daarom gaan we het even over de stadstaat Singapore hebben, een raar landje, niet groter dan een stad, maar toch zo fascinerend, dat het de moeite waard is om te vermelden en zekr voor degene die zich geroepen voelen, het te bezoeken.
De staat Singapore is een klein schiereiland tussen Maleisië en Indonesië, met slechts twee landbruggen die het schiereiland met het vasteland verbinden, en met een turbulente geschiedenis.
Het eiland op zich is 25 bij 50 kilometer groot en heeft twee landverbindingen met het vasteland van Maleisië, die hier checkpoints genoemd worden, namelijk Tuas en Woodland checkpoint, Tuas ligt in het zuiden, Woodland in het Oosten van het eiland. Het aantal inwoners, de telling hiervan dateert al van enige tijd terug, word op een 5,4 miljoen inwoners geraamd, die als volgt ongeveer verdeeld zijn, 74% Chinezen, 13% Malei, 9% Indiërs en een 3% mixed, waaronder de blanke expats. Singapore heeft vier nationale talen, Mandarine, Bahasa, Tarin en Engels, Maar het Chinees is de belangrijkste taal die onder de lokalen gesproken word, het Engels is dan weer de voertaal voor iedereen.
Singapore was vroeger een stuk Maleisië maar doordat het een eiland was niet interessant genoeg om er iets meer te doen voor de Malei, In 1819 stichtte Sir Raffles er een handelpost onder de vlag van Hare Majesteit de Queen of England, en omdat er een grote kustlijn is en mede door de centrale ligging in Azië, kende dit een grote bloei, een grote hand in deze bloei hebben de Pulan Ubin, ook wel Pauwken Chinezen genoemd, die vanuit China door de gunstige monsoenwind naar Singapore zeilden en daar een half jaar bleven, om na zes maanden met de kerende monsoenwind terug naar China te varen. Doordat ze pas om het halve jaar naar hun thuisland terugkeerden, hadden de meesten onder hen een gezin in Singapore en in China.
In 1963 werd het terug aan Maleisië gegeven, maar Singapore riep in 1965 de onafhankelijkheid uit, en kwam zo onder het leiderschap van de eerste Singaporese president Lee Kuan Yen, waaronder het een explosieve groei en bloei kende. Voor zijn onafhankelijkheid en tijdens het bewind van de Engelsen heeft het een zwarte periode gekend tijdens de tweede wereldoorlog onder bezetting van Japan, die hier in Singapore lelijk huis gehouden hebben, met een groot aantal dodelijke slachtoffers tot gevolg, zoals op vele andere plaatsen in Azië, daar is een einde aan gekomen door de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki die door de Amerikanen gedropt werden, daarop heeft Japan gecapituleerd en is Singapore terug onder Brits bewind gekomen.
Maar tot op de dag van vandaag is er nog veel van Maleisië terug te vinden in Singapore, zoals de onlangs afgebroken ouden spoorweg, waarvan het station nog altijd eigendom was van Maleisië, dat in ruil voor het station een stuk grond verworven heeft in Singapore, dit ligt in de buurt van Chinatown; Voor de economische groei woonden de mensen in Kampons, eigenlijk kleine boerderijen opgetrokken uit huizen met een golfplaten dak, en leefden in minder luxueuze omstandigheden dan heden ten dage. Nu woont 95% van de lokale bevolking in HDB buildings, die makkelijk te herkennen zijn aan de kleuren op de gevels, die kunnen gekocht worden voor 99 jaar van de staat, maar de meesten worden gehuurd. Een HDB appartementje kost hier al gauw een slordige 1.000.000$, wat ongeveer afhankelijk van de koers overeen stemt met een slordige 660.000€, niet goedkoop dus.
Voor de goedkoop moetje zeker niet naar Singapore komen, het is hier namelijk vrij duur om te leven, De prijzen zijn te vergelijken met die in België, en soms zelfs nog duurder. Echte Singaporezen zijn er bijna niet, het is een mengelmoes van rassen en culturen, die door hun lange verblijf in het land de nationaliteit verworven hebben, door al die mengeling van rassen en culturen zijn er ook veel godsdiensten, maar hier in tegenstellingen tot bij ons leeft dat allemaal in harmonie, Boedhisten met Kristenen, Moslims, Hindoes, het leeft hier in Ying en Yang, allemaal in harmonie, je weet niet eens dat er een moskee is, geen oproep tot gebed op onmenselijke uren van de dag en nacht, geen verplichtingen tot Burka, Habaya en sluier, alles mag, niets moet. Oproep tot gebed door een Iman is trouwens verboden bij wet, en die hebben ze hier genoeg, regeltjes en wetten.
D belangrijkste feestdag is het Chinese nieuwjaar, die elk jaar op een andere dag valt, hierbij word een soort van grote kuis gedaan, worden oude meubelen vervangen  door nieuwe, en worden geschenken gegeven en de doden herdacht. Indien je op de laatste dag van het jaar moet vegen, dan veeg je naar binnen, anders veeg je het geluk naar buiten. Aan ongetrouwde dochters geef je soms met nieuwjaar geld, dit moet wel nagelnieuw geld zijn en geen gebruikt, alles word gegeven in paren, niet in enkelen, geen vier of tien, want dat brengt ongeluk, het getal 8 is geluk, 88 is het grootste geluk. In Juli of Augustus viert men het feest van de Hungry Ghost, de open poort voor de geesten, dit is geen goede tijd en er worden dan ook veel offers gebracht om de geesten gunstig te stemmen. In Oktober is her het Hindoe festival, In Januari of Februari is er de Hindoe taptoe, waar de gepiercete deelnemers al om 04.00 uur in de ochtend al aan de optocht beginnen.
Tussendoor is er nog de ramadan, maar daar heb je geen last van, geen midden oosten toestanden hier, Fasalkay is de eerste volle maan in Mei, en is de viering van alle Boedha tempels, en natuurlijk het kerstfeest en nieuwjaar zoals wij dit kennen.
Ook zij er een aantal regeltjes die je niet verplicht bent om te doen, maar die ten zeerste geapprecieerd worden door de lokale bevolking, als je een cadeau ontvangt pak je dat niet uit waar de mensen bij zijn, maar doe je het pas als iedereen weg is.Als je naar een feest gaat draag je gelukskleuren, Roze, Rood, Paars, Goud en Oranje. Kleuren die je niet draagt op een feest maar alleen op een uitvaart, Donker blauw, Licht blauw, zwart en wit. Bij een bruiloft geef je een enveloppe cadeau met daarin het bedrag dat de prijs van het eten vertegenwoordigd of benaderd. Bij een rouwmaaltijd geld hetzelfde principe, alleen heeft het zakje een iets minder feestelijke kleur.
Je geeft geen klokken of uurwerken cadeau, dit brengt ongeluk, een ooievaar betekent geen geboorte maar het overlijden van een vrouw, en staat die ooievaar ergens aan een deur, dan betekent dit dat de vrouw des huizes, haar schepper gaan ontmoeten is.Een Orchidee geven aan iemand die in het ziekenhuis ligt, betekent dat hij of zij er nog wel een tijdje zal verblijven, dus beter niet doen. Fruit of iets lekkers zoals cake of pralines mag dan wel, alleen oppassen met likeur in de pralines, je weet niet altijd of de zieke geen moslim is. Voor vele lokalen is de hond een onrein dier, dit zullen ze zoveel mogelijk vermijden, neen hier vooral geen aanstoot aan, ze geven het zelf aan en zullen zelf uit de weg gaan, zonder opmerkingen of verwijten. Je neemt of geeft iets met beide handen, of met de rechterhand waarbij de linkerhand op de rechter arm ligt, een naamkaartje ga je eerst aandachtig lezen en dan in de boven zak van je hemd steken of opbergen in je portefeuille, zeker niet in je achterzak steken, die is een teken dat je de persoon in kwestie niet respecteert, ook er zeker niet op schrijven. Ieder laat je op zijn eigen manier eten, de ene met de handjes, de andere met mes en vork en nog een derde met chopsticks, het maakt allemaal niet zoveel uit. Doe nooit afbraak aan een persoon in het bijzijn van anderen, dit is een vernedering voor de persoon in kwestie.
Doordat Singapore op één graad boven de evenaar ligt heb je te maken met een zeer vochtig tropisch klimaat, in de zomer tot een 45° in de winter nog een kleine 25°, met een torenhoge vochtigheid, daardoor moet je om schimmels te vermijden de kasten af en toe luchten, een ontvochtiger in je woning plaatsen en fototoestellen in een speciale droge kast opbergen, door de vochtigheid en de warmte kan de lijm van je schoenzolen spontaan loskomen, geen leuk vooruitzicht op een feest of als je juist naar voor komt om een voordracht te geven. Er staan vrij hoge boetes op als je stilstaand water in je bloembakken, emmers of andere zaken laat staan, dit met het oog op de duenge preventie, een soort van tropische koorts die overgebracht woord door de steek van de tijgermug, er word zelfs aangeraden om weinig gebruikte toiletten regelmatig door te spoelen of er zout in te doen, dit om het broeden van de muggen tegen te gaan. De boetes hierop beginnen bij 500$ en gaan pijlsnel de hoogte in. De batterijen in toestellen die je niet gebruikt verwijder je best, anders lopen ze uit, en ook is het aangeraden ze regelmatig te vervangen. 
Door de hoge luchtvochtigheid en de daaraan gekoppelde temperatuur is het een must om veel te drinken, water en vooral een sportdrank 100+ genoemd is heel goed tegen de uitdroging. Nagels en haar groeien her dat het een lieve lust is. Oorontstekingen komen hier zeer frequent voor, water uit de oren laten lopen na het zwemmen en goed uitdrogen van de oren is aangewezen. Het is oppassen voor de zon, die brand geweldig en de evenaarszon doet meer kwaad dan goed, een zonnebrandcrème met een factor boven de 50 is geen overbodige luxe. de chinezen lopen gewoon onder een parasol, die stellen zich niet graag bloot aan zonnestralen, en hebben dan ook een zeer bleke huid.
De toiletbril opheffen voor je er met je edele delen op gaat zitten is een goede raad die je beter opvolgt als je niet wil dat je dierbaarste bezit het buffet word voor een of ander insect dat zich onder de toiletbril verstopt heeft. Ook je schoenen omdraaien heeft wel eens zin, die laat iedereen buiten staan in de gang, en is de ideale huisvestingsplaats voor insecten en ander ongedierte, hetzelfde geld voor dichtbegroeide struiken waar slangen zich kunnen schuil houden. als je gebeten word, de plaats of het idmaat proberen af te binden en zo snel mogelijk naar een ziekenhuis proberen te raken, een beschrijving van de slang helpt bij het bepalen van het tegengif. Apen laat je beter met rust en kijk je beter niet direkt in de ogen, hierdoor worden ze agressief en kunen ze aanvallen, een gevcht met een aap, verlis je zeker en vast.
Een rijbewijs heeft hier 24 punten en voor een keertje door het rode licht te rijden mag je er al 12 inleveren. Het Belgisch rijbewijs moet je binnen het jaar na aankomst laten omzetten in een Sinagpore driving license, daarvoor moet je een theoretische test afleggen, als je hiervoor slaagt mag je nog maar een filmpje gaan kijken waarin je een aantal verkeerslachtoffers te zien krijgt die het al dan niet gehaald hebben, en getuige zijn  van een paar ongevallen die opgenomen zijn met de verkeerscamera's waar eigenlijk geen mens bij stilstaat na de film gezien te hebben, want de papierberg rond het rijbewijs is zo groot dat dit je volle aandacht trekt.
Als je op straat komt word je per dag een aantal honderden keren gefilmd, zowat op elke hoek van de straat en daartussen, staan er verkeerscamera's, zal mij benieuwen wie die allemaal in het oog houd. het verloopt hier allemaal eigenlijk redelijk vlot, op vele zaken staan ze een eind voor op ons, op andere zaken hinken ze dan weer hopeloos achterop. zo heb jet het automatisch betalingssysteem voor tolwegen en parkings, dit gaat met een kaartlezer in de auto, op tolwegen word de kaart die je kan laten opladen, automatisch gelezen en word de kaart gedebiteerd voor het bedrag van de tol, dus niet stoppen aan tolhokjes, Frankrijk, hier kun je nog wat van leren, staat er niet genoeg geld op, dan is de boete 250$, de tol is niet hoger dan 3$. de kaart kan je ook gebruiken als betaalkaart bij officiële instanties. In parkings word de kaart gelezen bij het binnen rijden en als je buitenrijd betaal je automatisch het verschuldigde bedrag, geen gedoe meer met betaalautomaten, verloren kaarten en dergelijke meer, lekker makkelijk. het toestelletje verwittigd automatisch wanneer het bedrag op de kaart onder de 5$ komt en het tijd word om op te laden.
Singapore heeft ook een uitgebreid openbaar vervoer dat redelijk klokvast en goedkoop rijd, hetzelfde systeem, met een elektronische kaart die je kan opladen, en voor een 5$ rij je rond de stad, scannen als je opstapt en scannen als je afstapt, klaar is kees. Taxi's rijden er met de vleet en zijn niet echt duur, zolang je maar geen limousine taxi neemt, die zijn behoorlijk prijzig. de gemiddelde leeftijd van de taxichauffeur ligt rond de zestig jaar, dit is meestal een job voor als ze op pensioen zijn en niet voldoende rondkomen, want in Singapore geen sociale voorzieningen zoals bij ons, alles is te betalen en voor de oude dag moet je zelf zorgen, dit ondanks de hoge levenstandaard van het land.
Voor de rest is hier alles te krijgen zoals bij ons, wij halen ons vlees op de lokale markt, en groenten halen we op de lokale Wholesale market, altijd vers en als je van de markt komt direct de vriezer in dan is er niks aan de hand, brood bewaren we zoals bijna alles in de koelkast, anders zit het vol met kleine beestje, en waar die vandaan komen weet geen mens.
Singapore is op zich zo slecht nog niet, het is een stad die in een stuk regenwoud gebouwd is, en dat merk je aan het groen dat overal prominent aanwezig is en ook zeer goed onderhouden word, getuige daarvan de talrijke parken die onderling allemaal met elkaar in verbinding staan.
Is de interesse gewekt, lees dan het boek " Cultuurshock Singapore " of neem een kijkje op internet langs Google, er is nog veel meer dan at wij nu beschreven hebben. ik hoop dat het een beetje een boeiende uiteenzetting was van wat Singapore eigenlijk is, een Aziatische metropool op westerse leest geschoeid. Foto's hebben we hier niet  bijgevoegd, de foto's in de vorige en komende verhalen geven een goed beeld van hetgeen we beschreven hebben
Zonnige groeten vanuit een naar de zomer opgaand Singapore.

1 opmerking: