maandag 24 oktober 2016

Maandag 24/10/16.

Goed thuisgebracht, gisterennamiddag, door stapvriend. 750 km rit achter de boeg!
Deze morgen niet kunnen uitslapen, want ze kwamen met mijn nieuwe vaatwas!
Het manneke had geen spanring mee. Zelf naar winkel geweest, heb er ene meegekregen.
Begon met vastdraaien, niet evident met mijn rechter hand.😑
 Hoop dat hij vast genoeg zit. Deze avond proberen.

Valies leegmaken, sorteren voor de was, ....misschien, als ik nog tijd heb, foto's op de pc zetten en wat  namijmeren ( waarschijnlijk geen goed Nederlands woord).
Een vakantie, is toch altijd veel te vlug voorbij!
Thuiskomen en terug alleen zijn, niet aangenaam, 😢maar ik moet er door!
Denken aan volgende trip zal misschien helpen.😌

zaterdag 22 oktober 2016

Hotel Aquilon ST-Nazaire ,Loire Atlantique

Stapvriend, had hotel uitgekozen. Ikke blij !
Een ruime parking voor de wagen, nooit geen probleem gehad.
We hadden verschillende, lieve dametjes die ons bedienden.
Madame met de bloem(pot) in haar haar.
Het springend veld.
De juffrouw met ferme balkon
De juffrouw met kanten bloesje.
 Allée, zo verstonden we elkaar zonder te wijzen 😊
Elke avond, hadden we keuze tussen eten van de kaart van waarde 28€ en een bord, waar voorgerecht, gerecht en dessert op stonden . Kon ook gemixt worden. Donderdagavond, kwamen we te weten, dat we eigenlijk tussen gerecht en dessert, recht hadden op telkens een kaasschoteltje (3 stukje). Hmm, daar moet er bij afsluiten van de rekening nog over gesproken worden !
Het ontbijt was er wel uitgebreid.
Korte beschrijving : hard gekookt koud eitje, 2 fruitsappen, koffie, melk, the, yoghurt, cornflakes, stokbrood, brioche, klein krentenkoekje, croissant, chocolade koek, gewoon brood, verschillende confituren, smeerkaas, choco, 3 soorten vleeswaren, blok kaas, verschillende soorten fruit. Denk dat dit alles is ! Oh , neen ! We konden ook zelf een zachtgekookt eitje koken ! Eerst te weinig water in kookpot ( soort frituur met mandjes om ei in te leggen). Dan eens, weinig water, maar halverwege , de eitjes gedraaid. Dan gemeld dat er te weinig water in zat. Volgende dag beter. Toch nog niet naar onze zin. Zien of het de laatste dag zal lukken.
Oh, wat zijn we toch zindelijk ! 😇👼
Tot op heden, hebben we het beiden goed gehad! Ik ben het zeker, stapvriend zegt het ook .

Zaterdag, Noirmoutier-en-L'île

Vandaag, weeral er op uit gestapt. Mijn chauffeur, bracht ons eerst naar Noirmoutier-en-L'île,
Deze morgen vertrokken met lichte mist. Eerst elk de helft van de auto, vochtvrij maken ! Daarna  konden we weeral vertrekken. 
Normaal, kun je daar naar  toe via een brug of via de zee - de Atlantische oceaan . 
We probeerden, via de zee, wisten niet hoe de hoog/ laag water standen waren! 
Aan de waterkant gekomen, was het onmogelijk door te rijden. Dus terug en via de brug naar het eiland. Jullie verstaan er waarschijnlijk geen bal van mijn brabbels ! 
Wel : bij hoog water, moet je via de brug naar het eiland, bij laagwaterstand, kun je " door de zee " rijden. Het water is dan zodanig weggetrokken, dat je op een baantje kunt rijden, en links en/ of rechts , weinig of geen water/ zee hebt. Verstaan jullie me nu beter? Ik zat met mijn mond vol tanden ( ?), had dit bijna niet geloofd, toen stapvriend dit vertelde. Het is in elk haventje, zelfs zo, dat bij eb, de bootjes op het droge liggen. 
Ongelooflijk wat het verschil van hoog en laag waterstand teweeg brengt! Geen idee hoeveel meter. Opzoeken waard. Wie doet het ? 
Aangekomen in het stadje, wat rondgestapt, winkeltjes bekeken ! Geen inkopen gedaan. Ook een ferme trot via dijk , in zeegat gestapt. Aan de ene zijde zagen we zoutwinning gebieden, aan de andere zijde, zag je het water wegtrekken de bootjes op het droge komen. 
Ons middagmaal bestond uit : een brochette van rundvlees 180gr met friet en huisgemaakte sausje, de andere maaltijd was : tripes à la mode de Caen( volgens kenner : zeer lekker als je er amateur van bent !). Samen dronken we elk een frisse Perrier.
Nadien trokken we naar, La Harbaudière, een vissersdorpje. Rustig, maar jammer voor de verplaatsing, weinig te zien. Hihi, wel mijn huisnummer gekocht. Nu nog slachtoffer vinden om het op te hangen. Zou met siliconen moeten lukken, schijnt het. 
Vandaar, naar Pornic. Een levendig dorp! Goed gevonden door mijn stapvriend !
Mooi sfeervol dorpje! Hebben Duvel of beter biertje gezocht en niet gevonden. Het is bij een La Goudale gebleven. Lekker biertje van 8°.
Nog een anekdote  : in bijna elk dorpje , staat één kermismolen !
Nadien terug naar het hotel getrokken, na eerst nog getankt te hebben ! 
Ja, nodig, want morgen ........

vrijdag 21 oktober 2016

Vrijdag 21/10/16.

Ja, vandaag was de uitstap naar Nantes!
Onderweg, weeral ,.....een rotonde, een drempel, een rotonde, werken, rotonde, drempels.....
De gps , heeft zeker grote dorst als we ergens aankomen ! Ongelooflijk, hoeveel rotondes er hier zijn. Soms, kan de gps, het niet aan, twee rotondes na elkaar. Ja, dat is dan een blokje rond rijden!  Gelukkig een toffe, goede chauffeur !
In Nantes , de auto in ondergrondse parking gezet. Weeral zeer goed gelegen, gezocht door...mijn stapvriend/chauffeur !
Waar zijn we tevoet overal geweest : Château des ducs de Bretagne, Cathédrale ST-Pierre, Place de Bouffay, Passage Pommeraye ( mooi, prachtig onderhouden - soort glazen straat met twee verdiepingen), dan ergens een brug overgestoken, over La Loire, naar Île-de-Nantes, daar hadden we Palais de Justice , machines de L'Ile. Daar stond een mastodont van een olifant! Meer dan vijf meter hoog. Geschat tien meter! Toen die aankwam, vond de machine( man bediend), het plezant om door de slurf, de mensen te benevelen , met water. Toen hadden we het effen gehad. De warmte, toch zo een 17-18 graden en de nodige stapjes ( pedometer niet aangezet), het slenteren, weg zoeken....we zijn meer gewoon om door te stappen, ergens wel minder lastig ! Dus, op adem komen op een steenblok.
We zijn in de voormiddag naar het info kantoor geweest om een stadsplan te bekomen.  We konden een groene weg volgen. Dus op straat, voetpad , zebrapad enzo, stond er een groene streep geschilderd! Goed, zolang, tot we op een gegeven ogenblik, de groene streep zagen terugkeren van waar ze kwam!? Hebben dan op ons eigen houtje, via de goede oriëntatie van stapvriend, en het kleine plannetje, onze eigen weg teruggedaan.
Tijdens de middag in een gezellige brasserie gegeten. Stapvriend kon er een geliefde maaltijd eten , ingewanden- andouillette  , brrrrrrr, niet voor mij. Bij mij werd het fish and chips daurade, beiden met een flesje perrier. Met de frietjes in een papieren zakje . Aan het plafond waren er loodgieterbuizen, waar de lampen uit kwamen. Allerlei materialen, die herbruikt werden! Echt tof. : Lus'in, rue de la paix 8.
Jammer dat ik er foto's kan bijplaatsen! Bij thuiskomst, probeer ik via Facebook, een korte inhoud te plaatsen.
Morgen, .....dat lezen jullie dan wel later!


donderdag 20 oktober 2016

We zijn reeds 20 oktober 2016 !

Vandaag stond de stad Vannes op het programma .
Zo een 95 km van hier vandaan. Noordelijker. Mijn chauffeur, bracht er mij goed naar toe en later ook goed terug naar het hotel. Thanks 👍😉.
In Vannes, ook nieuw voor stapvriend, zijn we eerst naar informatie bureau geweest. We kregen een plannetje met drie wandelingen in de stad. Goed voor zo een grote 3 uurtjes wandelen. Mooie oude stad !
Ik zou een lijst met alle dingen die we op onze weg tegenkwamen, kunnen geven. Daar heeft niemand iets aan.
Wel effen wel melden, we hebben Duvel gevonden! Aan Porte Prison😊.Wel te drinken in een glas van Achouffe. Heeft toch gesmaakt. Met een deftig prijskaartje aan verbonden, maar dat moet je er dan maar bij nemen , vind ik !
Stapvriend had een super idee om te gaan eten. Bij Porte St Jean, was er een gezellig restaurant om paella te eten. Slechts 30€ voor twee personen, met 1/2 liter wijn. Moet niet altijd duur zijn in Frankrijk !
In de namiddag in Eglice St-Patern binnen geweest , om kaarsjes aan te steken . Eentje voor Yvonne , die vandaag wordt geopereerd, en eentje voor diegenen die ons zijn ontnomen !
Ik liet ontvallen , dat ik toch nog eens, deze week, bretoense pannenkoeken wilde eten. Wel,  op een of andere Place Henri ? hebben we er gegeten. Ikke met Carmel . Hmmm lekker, Carmel is ook streekproduct!
Deze avond , weeral, te veel gegeten. Ik moet maar denken dat ik het morgen terug zal afstappen ! ( dat hoop ik toch !)
Ik weet waar we morgen naar toe trekken. Jullie mogen nog effen afwachten !😇👣

woensdag 19 oktober 2016

Vandaag , 19 oktober 2016.

Buikje vol, na het avondeten, effen tijd maken voor mijn verslagje.
Op tv is er terug voetbal ! Ik kijk, met één wimper   en probeer iets in te tikken !!
Ja, vandaag zijn we naar St-Nazaire geweest.
@1  Escal' Atlantic
@2  Eten Relais d ' Alsace
@3 uitzicht bij Terrasse Panaramique
@4 Espadon
@5 Eco museum
@6 pintje La Goudale gedronken
@7 terug in hotel - apero en avondeten.
Nog effen iets tussendoor : erratum op errata . Moet zijn Marais Salants. Foto's hoop ik na de reis, effen op Facebook te zetten . Hou jullie op de hoogte.
@1 de reis op een pakketboot. Echt de moeite waard. Levensecht. Bij het einde, werden we in een reddingsboot gezet en naar beneden gebracht. Ik stelde me effen voor , wat die mensen in de Titanic hebben meegemaakt ! Onbeschrijflijk.
@2 een spaghetti carbonara gegeten . Lekker, al miste ik wat kaas. Ja ik hé.
@3 mooi uitzicht op een basis van gebouwen van  Duitse onderzeeboten. Onverwoestbaar. Muren  dikker dan ik groot ben !
Vandaar een mooie wandeling naar de duikboot. Officieel 14 minuten. Maar twee stappers zoals wij ! Natuurlijk minder 😉
@4 duikboot - Espadon. Met een audio gids, in het Frans, konden we alles nr per nr volgen. Man, wij zijn te groot ( en te mager😊). Daar kun je zo weinig bewegen ! Zou er begod geen dag willen in leven!
@5 na wat gezocht te hebben, het ecomuseum gevonden. Intussen nog wat naar een baggerboot gekeken en de laag waterstand, die zo vlug veranderd, naar hoog waterstand!
Ecomuseum, is van vroeger tot nu. Niet echt ons ding. Zat in een combi tiket , met duikboot en pakketboot € 20.
@6 Op terugweg naar auto, een nieuw pintje gevonden . La Goudale, goed drinkbaar, 25cl - € 2,9.
@ 7 na opfrissen, ikke een blonde grimbergen gedronken. Nadien een apero en ons avondeten. Voorgerecht : hespschotel
Hoofdgerecht : klein half kipje met sla en patatjes
Tussendoortje : kaasschotel - 3 stukjes kaas
Dessert : frambozen taartje , met ernaast slagroom, schijfje sinaasappel en schijfje appel. Gelukkig iemand bij me , die meer plaats had in zijn buikje dan ik.
Pff, de blog is niet meer zo gebruiksvriendelijk dan vroeger !



Errata

Gisteren, twee kleine foutjes begaan in mijn blogje. Niets ernstig, jullie zien het waarschijnlijk niet.
Mijn stapvriendje, maakte me er attent op. Ben er wel blij mee. Kan later niet zeggen dat het juist in mijn blog stond. Nu , de rechtzetting. De visschelpjes, waren te vinden op het strand van La Baule !
Ergens, schreef ik ook iets, van ..... Moet zijn Marais salantes. Zelf kan ik moeilijk terugkijken op mijn iPad. Aan jullie, om mijn foutjes te vinden! Vandaag 31/10 juist bijgewerkt op blog van 18 oktober. Nog foutje bijgewerkt . Marais salants! Een geluk dat ik oplettende lezers heb !

dinsdag 18 oktober 2016

Waar zijn we vandaag ,18/10/2016, geweest ?

Na het ontbijtbuffet, effen nakijken waarom het deze nacht zo warm was op de kamer ? Niet gevonden. Deze avond aan het onthaal, het probleem gemeld, zouden er voor kijken. Is nu wat minder warm in de kamer!
Rond 10 u vertrokken naar, Plage St-Marc, op bezoek bij Mr Hulot. Ik probeer later wat meer daarover te vertellen. Nadien effen doorgereden naar Pornichet, mooie overdekte markt gezien. Verse vis !!! Vlees en groenten. Het dorpje , te voet, wat doorkruist.
Met auto verder naar La Baule. Onderweg , vlaagje regen. In La Baule,  waar we na veel zoeken , een restaurantje hebben vonden, waar we mossel/ friet voor 14€ gegeten hebben. Hier zijn de mosselen, klein, heel klein ! Maar toch ook lekker. Lu, als je dit leest, ik begin die kleine koffie's ook lekker te vinden! Ook langs het strand gewandeld. We zagen daar, massa mensen, op het strand, met kleine haakjes, graven. Nadien kwamen we te weten, dat het vandaag extra laag water was en dat ze uitzonderlijk op " hartschelpen" graafden. Eigenlijk mogen ze maar 1 kg per persoon, meenemen naar huis. Hmmmm, sommigen kenden dat gewicht niet hoor !
Onderweg naar Le Croisic, zoutwinning gebieden gezien. -Marais salants.
Moet / kan daar nog veel van opzoeken ! O.a. Ivm Le paludier.
In La Croisic, zagen veel bootjes, op het droge liggen. Neen , niet in droogdok. Gewoon op het zand staan. Na ongeveer uurtje daar te hebben gewandeld, zagen we de bootjes , bijna allemaal, reeds terug in het water liggen ! Ongelooflijk. Ooit eens gezien op tv, nu in het echt !
In La Croisic, veel restaurantjes !
Vandaar ,reden we naar Guèrande. We wandelden, binnen het  omwalde stadsgedeelte. Veel winkeltjes met " Fleur de sel" - streekgebonden.
We hadden dorst, en stapten ergens binnen. Toen we 10 tal minuten later buiten keken, zagen we dat het geregend had. Wij weeral geluk gehad !
Dan rustig aan terug, richting hotel. Na korte opfrissing, wat gaan drinken , rechtover het hotel. Kwestie van omgeving te verkennen ? !
Ons avondeten, bestond vandaag uit  : voorgerecht, buffet . Gerecht varkenssneetjes met mosterdsaus
en puree voor mij. Dessert, Bibi, ja ! Crème Brulee !
Nadien om 20.45 u samen  TV kijken op de kamer !
Morgen , is een nieuwe dag !
Mensen als er tik fouten zijn, sorry, ik ben met vakantie 😇

Weekje op uit in Frankrijk

Maandag 17/10 's morgens opgehaald door stapvriend, om naar ST. Nazaire te vertrekken. Zo een 750 km. Onderweg nu en dan wat regen, maar niet te erg. Konden zelfs buiten picknicken .
Rond 17 u goed aangekomen in hotel Aquilon . Stapvriend, is een zeer goede chauffeur ! Ben er blij mee 😉. Had klein flesje champagne meegebracht , om stapvriend te bedanken dat ik mee kon. Werd in dank aanvaard
'S avonds konden we kiezen om te eten. Ik nam zalmpate als voorgerecht, kabeljauwhaasje als gerecht en tarte clafoutie als dessert. Stapvriend, 6 oesters ( had er al betere gegeten), dan kippenboer met rolstoel en zelfde dessert. Met een flesje rode wijn en een fles water. Nadien een afzakkertje (2)voor het slapen gaan.
Geen te ruime kamer, kleine bergruimtes,maar wel ruime bedden💤. Een douche met twee soorten sproeikoppen. En afzonderlijk toilet.
Speciaal systeem om het licht aan te steken. Deze nacht ( intussen 18/10), natuurlijk niet gevonden. Dan maar gsm nemen om de weg naar het toilet te vinden.
Een ontbijtbuffet deze morgen,maar om 8 u waren er precies reeds veel mensen geweest! Je kan er zelf je eitje koken, maar moet dan wel het uurwerk in de gaten houden😌
Straks trekken we er op uit naar .......

maandag 10 oktober 2016

Stappen.

Ja mensen, als jullie willen volgen, waar ik allemaal stap, kijk dan effen op mijn Facebook.
Het lukte me geruime tijd niet , om iets te doen met mijn blog. Het lukt me nu nog niet om foto's bij te voegen !
Minstens één keer, liefst, twee keer per week ga ik stappen. Meestal, is mijn stapvriend mee. Waarvoor ik zeer blij ben !!!Met twee is het veel aangenamer stappen. De tijd vliegt voorbij. Er wordt zeer veel gepraat !  Nadien, wat doorspoelen !
Vorige week donderdag, niet gaan stappen, maar wel een dagje uit in Keulen !
Hebben er zelfs een Duvel kunnen drinken. Maar ze hadden niet de gepaste glazen !
Zaterdag, trekken we naar Houtem en Beauvoorde.
Ik leer mijn streek kennen ! Vele gemeenten, steden, waar ik ooit wel van gehoord had, maar nooit geweest was. Het landelijke landschap. Het bekijken van gewassen , al dan niet gekend. Nooit te oud om bij te leren ! Soms een reiger op je weg, of zelfs een uitgebroken stier. Ja , elke wandeling is een belevenis !
Hopelijk lukt het me ooit terug om foto's bij te voegen !